Piekarnie wykorzystują coraz to nowsze sposoby na zróżnicowanie i urozmaicenie swoich produktów. Oprócz tradycyjnych wypieków, czyli pieczywa pszennego i gruboziarnistego wytwarzają także produkty o bardzo nietypowych smakach.
Pieczywo z niespodzianką
Chleb z zapieczoną wewnątrz kiełbasą to hit, znany już od kilkunastu lat, który w swojej ofercie posiada każda szanująca się piekarnia. Znane są także twórcze rozwinięcia tego pomysłu, w postaci boczku pokrojonego w kostkę, który dodawany jest bezpośrednio do ciasta.
W podobny sposób branża piekarnicza sięgnęła także po inne produkty. Przechodząc obok piekarni można nieraz napotkać na skrzynki na owoce, wnoszone na zaplecze piekarni wraz z innymi produktami, wykorzystywanymi do wytwarzania pieczywa. Owoce stanowią zazwyczaj komponent do przygotowania pieczywa cukierniczego, takiego jak drożdżówki i ciasta owocowe.
Pożyteczne skrzynki
Używanie skrzynek na owoce ma podwójne znaczenie, bowiem nadają się one z powodzeniem również do przewożenia pieczywa. Nie powinno więc nikogo dziwić, że skrzynki, którymi owoce są dostarczane do piekarni w kilka chwil po ich opróżnieniu napełniane są pieczywem, świeżo wyjętym z pieca. Firmy zaopatrujące piekarnie w ten sposób za jednym zamachem świadczą dwie usługi – dostarczając składniki dla zakładów piekarniczych odbierają jednocześnie i rozwożą do sklepów produkty piekarnicze, oszczędzając w ten sposób na kosztach logistycznych.