Co w piekarni latać nie powinno

Piekarnia jest bardzo specyficznym zakładem pracy. Jako zakład produkcji spożywczej podlega wielu szeroko rozumianym restrykcjom sanitarno-epidemiologicznym. Obostrzenia obejmują zarówno zasady wyposażania piekarni, zapewniania odpowiednich warunków higienicznych, jak i wykorzystywania stosownego ubioru u pracowników, zabezpieczającego przed bezpośrednim kontaktem skóry i włosów z produkowaną żywnością.

Nie nakaz, ale warto

Oprócz nakazów obowiązuje swoisty kodeks dobrych praktyk, którego piekarnie powinny przestrzegać, aby być uznawanymi za placówki godne polecenia. Jedną z dobrych praktyk jest stosowanie środków zapobiegających swobodnemu przemieszczaniu się owadów na zapleczu produkcyjnym, a także w lokalu, w którym pieczywo jest sprzedawane.

Owadom wstęp wzbroniony

Wszędobylskości owadów nie trzeba nikomu udowadniać. Wystarczy powiedzieć, że na owady można natknąć się nawet w najbardziej niespodziewanych miejscach, takich jak chociażby lodówka. Są jednakże sposoby, aby wyeliminować je z obrębu piekarni. W tym celu wykorzystuje się lampy owadobójcze.

Te proste w swoim działaniu, lecz niezwykłe skuteczne urządzenia, można zakupić w każdej hurtowni oferującej wyposażenie dla gastronomii. Zasada działania polega na emitowaniu silnie stężonego światła ultrafioletowego, które wabi owady. Nim dolecą one jednak do źródła światła napotykają na metalową siatkę, przez którą przebiega napięcie elektryczne. W momencie zetknięcia owada z siatką jest on rażony prądem, wskutek czego ginie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *